31 januari 2010
13 januari 2010
Nytt vargrevir?
Mer om nyheten kan läsas på följande platser:
Länsstyrelsen i Västmanlands län - Nytt vargpar i Västmanlands län
Västmanlands Läns Tidning - Vargpar i Ramnässkogarna
Trädfällning vid slottet!
Almens sista suck ...
När man fällde den grövre almen lyckades man i fallet även knäcka några grenar på den kvarvarande lönn som man inte har tänkt ta ner, man får hoppas att detta träd hinner läka sina skador innan den också drabbas av röta och därmed riskerar att bli ett riskträd som också måste avverkas.
... beskådas av trädfällarna
Man får helt klart en känsla av att almen (Ulmus sp.) som trädslag har fått de fredlösas stämpel i Västerås. Just nu är det en omättlig iver på att plocka ner alla almar som har inslag av döda/döende grenar och när man pratar grenar är det i väldigt många fall mest tal om riktigt klena grenar. Grenar som knappast utgör någon fara för allmänheten om de skulle trilla ner. Med tanke på att förhandsbeskedet som har lämnats av ArtDatabanken gör gällande att almen i en kommande version av rödlistan kommer att förses med en hotkategori borde Västerås stad i stället för att avverka hela träd, försöka säkra dessa och de arter som är knutna till dem genom att åtminstone försöka så långt möjligt försöka behålla en stor del av stammen. Man borde även inse att man knappast kommer att få bukt på almsjukan och dess fortsatta spridning bara för att man tar bort alla grova almar, detta är något man redan försökt i en tidigare avverkningsomgång under 1990-talet. Dessa grova träd behövs och är viktiga för en lång rad mer eller mindre sällsynta insekter och svampar.
9 januari 2010
Iskallt rally!
När detta skrivs har jag inte nåtts av något slutresultat, men det brukar krävas ett resultat över 45-50 sedda arter för att kunna stoltsera som tävlingens segrare och bära hem den åtråvärda trofén, en kraftig stubbe med två fula fåglar. Görs en kvalificerad gissning så kommer ära och trofé att tillfalla ett taggat gäng från Köping … … i år igen! Ett längre reportage från tävlingen kommer med all säkerhet att presenteras på Västmanlands Ornitologiska Förenings hemsida inom en inte allt för avlägsen framtid.
3 januari 2010
Vilket kön har staren?
Studerar man vinterstararna lite närmre så är det faktiskt möjligt att också könsbestämma dem, men det krävs att man se dem ganska väl. Det skall också sägas att det är knivigare att könsbestämma dem nu på vintern än när de har fullt utvecklad häckningsdräkt under våren - sommaren. I den senare kan man hos hanen notera en blåaktig färgnyans vid näbbasens inre, nedre del, hos honan ses i stället en rosaaktig anstrykning på samma plats. Eftersom dessa karaktärer är knutna till häckningsdräkten så är man under vintern i stället hänvisad till ögat och irisens färg (som är användbart under hela året) vid ett eventuellt könsbestämningsförsök. Hos hanar är hela irisen mörkbrun medan honans är gulaktig i ytterkanten vilket uppenbarar sig som en tydlig ring som omsluter iris (se bild nedan).
Smith et. al. (2005) Sexing Starlings Sturnus vulgaris using iris colour. Ringing & Migration 22: 193-197
2 januari 2010
Licensjakt på varg!
Under hösten 2009 fattade Naturvårdsverket det kontroversiella beslutet om att tillåta licensjakt på 27 av landets vargar, ett antal som motsvarar lite drygt tio procent av den svenska populationen. Licensjakten skall ses som ett led i riksdagens beslut om en ny rovdjursförvaltning. En förvaltning som man i slutänden hoppas skall leda till en ”öka acceptans för våra rovdjur”. Pressmeddelandet om den beslutade licensjakten kan i sin helhet läsas på Naturvårdsverkets hemsida.
I landskapet Västmanland fanns under år 2008 fyra reproducerande vargrevir. Geografiskt belägna med två revir vardera i landskapets västra respektive centrala delar. Enligt Naturvårdsverkets beslut ovan skall licensjakt tillåtas i län med en reproducerande stam av varg, dvs. där det har fötts kullar varje år de senaste tre åren. För landskapet Västmanlands del innebar beslutet att jägarna i Västmanlands län inte fick någon tilldelning medan de i Örebro fick en tilldelades kvot om tre vargar.
Redan under jaktens första timme fälldes den första vargen i Hällefors. Några timmar senare påsköts och dödligt sårades nästa varg, även den i Hällefors. Den vargen vandrade dock över gränsen till Värmland innan den avled varför den inkluderades i Värmlands kvot. Jakten kunde därmed fortsätta och en tredje individ lokaliserades och sköts i Hällefors sent under eftermiddagen. Jaktresultatet blev således att tre Hälleforsvargar fick sätta livet till redan under jaktens första dag. Örebro läns ”tredje” varg har öronmärkts för Hasselforsreviret och därmed är vargjakten i landskapet Västmanland avslutad för denna gång (Källa: Nerikes Allehanda).