Trots den bistra vinterkylan har fler starar än vanligt valt att stanna kvar i våra trakter. Bland annat har några större ansamlingar noterats, så som 26 ex vid Köpings soptipp och 30 ex nära Ångkraftverket i Västerås. Troligen är det höstens rika bärtillgång som har bidragit till att fler trastar och starar än normalt har blivit kvar och kanske har de därefter också överrumplats av att vintern, när den väl slog till, gjorde det med besked i mitten av december.
Studerar man vinterstararna lite närmre så är det faktiskt möjligt att också könsbestämma dem, men det krävs att man se dem ganska väl. Det skall också sägas att det är knivigare att könsbestämma dem nu på vintern än när de har fullt utvecklad häckningsdräkt under våren - sommaren. I den senare kan man hos hanen notera en blåaktig färgnyans vid näbbasens inre, nedre del, hos honan ses i stället en rosaaktig anstrykning på samma plats. Eftersom dessa karaktärer är knutna till häckningsdräkten så är man under vintern i stället hänvisad till ögat och irisens färg (som är användbart under hela året) vid ett eventuellt könsbestämningsförsök. Hos hanar är hela irisen mörkbrun medan honans är gulaktig i ytterkanten vilket uppenbarar sig som en tydlig ring som omsluter iris (se bild nedan).
Läs mer här:Studerar man vinterstararna lite närmre så är det faktiskt möjligt att också könsbestämma dem, men det krävs att man se dem ganska väl. Det skall också sägas att det är knivigare att könsbestämma dem nu på vintern än när de har fullt utvecklad häckningsdräkt under våren - sommaren. I den senare kan man hos hanen notera en blåaktig färgnyans vid näbbasens inre, nedre del, hos honan ses i stället en rosaaktig anstrykning på samma plats. Eftersom dessa karaktärer är knutna till häckningsdräkten så är man under vintern i stället hänvisad till ögat och irisens färg (som är användbart under hela året) vid ett eventuellt könsbestämningsförsök. Hos hanar är hela irisen mörkbrun medan honans är gulaktig i ytterkanten vilket uppenbarar sig som en tydlig ring som omsluter iris (se bild nedan).
Smith et. al. (2005) Sexing Starlings Sturnus vulgaris using iris colour. Ringing & Migration 22: 193-197
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar