2 oktober 2010

Oribatida

Kvalstren (Acari) hör till spindeldjuren och utgör där en antalsmässigt mycket stor och mångformig grupp både om man ser till dess utseende och till dess levnadssätt. I Sverige känner man till minst 1000 olika arter bland vilka några mindre roliga kändisar (läs: parasiter) återfinns, så som fästingen (Ixodida), skabbkvalstret (Sarcoptes scabiei), det i livsmedel förekommande oret (Astigmata) samt Varroa-kvalstret som drabbar våra honungsbin.
'

En "flock" Oribatider (mindre än 1 mm) betar av porlagret på en vedlevande svamp - en ticka - som sitter på en markliggande tallåga i barrskog. Arboga 2010-09-28
'
Av ovan kanske någon drar slutsatsen att kvalster knappast bidrar till något väsentligt och endast är av ondo. Detta är dock inte riktigt sant. I exempelvis skogarnas förnalager har kvalster hörande till ordningen Oribatida en avgörande roll i bildandet av humus genom nedbrytandet av gammalt organiskt material. I vissa skogars markskikt är dessa kvalster rikt representerat och man har i barrskogar uppmätt tätheter på uppemot 400000 individer per kvadratmeter.
'

Oribatida, samma som bilden ovan. Arboga 2010-09-28

Dessa förhållandevis fridfulla och nyttiga kvalster lever främst av svamphyfer, men även svampsporer, pollen, bakterier och alger torde ingå i deras matsedel. De kan även hittas i ganska stor omfattning på vedartade växter, på bladen samt på epifytiska mossor och lavar en bit ovanför marken.
Oribatiderna är likt övriga kvalster en mycket mångformig grupp där arter ornamenterade med ving-, horn-, fjäder- eller hårlika utskott förekommer. I regel handlar det dock om mycket små till små djur (0,5- 1,5 mm långa) med klotformiga och ”bepansrade” kroppar. I den svenska faunan känner man till 287 olika arter av oribatider, vilket är något färre än det totala antalet arter kända i Lettland där listan med liten marginal överstiger 300 arter.
'
Det svenska namnet på orbatiderna är hornkvalster eller pansarkvalster. På bilden ses ett hornkvalster som förmodligen hör till familjen Galumnidae (max 1,5mm stor) och som är utsmyckat med vinglika utskott. På svamp (en skivling) i bokskog. Västerås 2010-09-11

Referenser:
Baranovska, A. 2007. A checklist of Latvian Oribatida. Latvijas entomologs 44: 5-10
Lindberg, N., Persson, T. & Ahlström, K. 2004. Sexton nya oribatidarter (Acari: Oribatida) för Sverige. Entomologisk Tidskrift 125[3]: 133-142.
Lundqvist, L. 1999. Kvalster – en stor grupp små djur. VäxtEko.

Olsen, L.-H. & Svedberg, U. 1997. Smådjur i skogen. Prisma, Stockholm.
Persson, T. & Lindberg, N. 1999. Klimateffekter på hoppstjärtar och kvalster i skogsmark. VäxtEko.

Siira-Pietikäinen, A., Penttinen, R. & Huhta, V. 2008. Oribatid mites (Acari: Oribatida) in boreal forest floor and decaying wood. Pedobiologia 52: 111-118.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar