'
Kort kan lövvårtbitaren beskrivas som en nästintill helgrön vårtbitare som över större delen av kroppen (inkl. ben och antenner) är försedd med små strödda svarta prickar. Kroppshållningen är krum och vingarna starkt förkrymta. Honan är har ett brett och tillplattat äggläggningsrör som till formen kan liknas vid ett arabiskt svärd. Lätet beskrivs som ett korthugget klickljud som upprepas oregelbundet. Ljudet är för oss människor endast hörbart med hjälp av en ultraljudsdetektor.
'
Det svenska huvudutbredningsområdet återfinns vid kustnära delar av västkusten, från Skåne i söder till Bohuslän i norr. På ostkusten är lövvårtbitaren funnen på Öland och Gotland. Sensationellt nog påträffades arten år 2009 även vid Danderyd i Stockholm. En lokal där det numera tycks finnas en liten etablerad population. Fyndet i Västerås och Västmanland är det nordligaste fyndet hitintills i landet.
'
Hur har då denna art hamnat i Västmanland? Har det alltid funnits lövvårtbitare i Västerås äldre stadsdelar, men som tills nu helt har undgått upptäckt? Eller är det scenario som återges i boken Gräshoppor i Sverige mer troligt? Här sias det om att lövvårtbitaren med hjälp av människans transporter av bland annat trädgårdsväxter kan komma att sprida sig till nya platser. Lövvårtbitaren placerar inte sällan sina ägg på stam- och växtdelar och kan därmed oavsiktligen följa med till nya områden. Återstår nu att se om arten kan etablera sig även i området kring Skepparbacken.
Litteratur
Strid, T. (red.) Gräshoppor i Sverige. En fälthandbok. Stockholms Entomologiska Förening.
* Bilderna visar lövvårtbitaren i Västerås den 22 sept. 2011
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar