8 augusti 2010

Guldgräshoppan - Ny för Västerås!

Guldgräshoppan (Chrysochraon dispar) har i Sverige en tämligen begränsad utbredning och förekommer här framför allt på Gotland. Isolerade förekomster finns dock även på Öland samt längs kusterna i Uppland, Västerbotten och Norrbotten. Sedan gammalt är arten också känd från ett fåtal inlandslokaler i Mälardalen, både i Södermanland och i Västmanland. Biotopen där arten uppehåller sig beskrivs som fuktigare, så som strandängar, agmyrar och diken (Strid 2010).
'

Den första observationen av guldgräshoppa i landskapet lär ha gjorts 1981 då arten noterades av Åke Sandhall vid en plats öster om Köping. Därefter har arten påträffats av Oskar Kindvall vid Ullvi, Munktorp, år 1989, med återbesök år 2007 (enl. ArtPortalen). Denna lokal kan kortfattat beskrivas som ett djupare krondike kantat av frisk/fuktig gräsmark med inslag av bl.a. hundkex. I år besöktes denna lokal den 3 augusti med avseende att lära känna och fotografera gräshoppan. Vid besöket inräknades inom ett tämligen begränsat område från vägskälet söder om Ullvi, samt en kortare sträcka längs vägen västerut, minst 15 hanar och 7 honor. En av honorna kunde dessutom beses då hon placerade sina ägg i en förmultnande hundkexstjälk. Denna dag noterades även en hane vid en ny lokal några km SO om Ullvi, vid Munkbäcken nära Hova. Så lång var detta den kända utbredningsbilden för guldgräshoppan i Västmanland.

Nu till det senaste fyndet i Västerås kommun. Med avsikt att försöka fotografera sävvårtbitaren (Conocephalus dorsalis) gjordes ett besök vid Asköviken den 7 augusti. Redan vid Lövstas besöksparkering noterades en spelande guldgräshoppa längs det dike som kantar ena sidan av parkeringsplatsen. Fortsatta eftersök i dikena vid parkeringen samt längs invallningen vid pumpen och vid spången gav totalt minst 33 olika spelande hanar samt åtta honor (parning observerades). Med tanke på att det vid observationstillfället förvisso var tämligen varmt, men att himlen i övrigt täcktes av gråa moln kan man tänka sig att spelaktiviteten inte var på topp och att det egentliga antalet guldgräshoppor är betydligt högre än vad ovanstående siffror visar. Fyndplatserna vid Asköviken utgörs till största delen av frisk-fuktiga gräsmarker längs diken, på invallning samt på strandäng. Tre hanar uppehöll sig även på lite torrare, men ändå gräsrika, marker en lite bit ifrån diken och strandängar.

Guldgräshoppan finns inkluderad i den svenska rödlistan och har i den senaste upplagan listats som nära hotad, NT. Den hotbild mot arten som anges är omfattande igenväxning av de lokaler där arten förekommer. Vid vissa lokaler kan man även tänka sig att olika typer av markberedande åtgärder kan utgöra framtida hot mot vissa av inlandslokalerna, t.ex. lokalen i Munktorp. De nya fynden vid Asköviken inger dock en viss förhoppning om att guldgräshoppan kanske inte är riktigt så ovanlig i mälardalen som tidigare fyndbild gör gällande.

'
Till texten ackompanjerande bilder visar från ovan: parande guldgräshoppor vid Lövsta, 7 aug 2010.; biotop vid Lövsta, ett frodogt dike, 7 aug 2010 och slutligen en guldgräshoppa, en spelande hane, vid Ullvi i Munktorp, 3 aug 2010.

Referenser
Strid, T. (red.) 2010. Gräshoppor i Sverige – en fälthandbok. Stockholms Entomologiska Förening.
Rödlistan 2010. http://www.artdata.slu.se/rodlista/

1 kommentar: