Dvärgflicksländan är vår minsta trollslända. Arten ansågs länge vara försvunnen från den svenska faunan och dess tidiga historia i landet grundar sig på fynd uppgivna från Skåne, Östergötland samt Öland och Gotland. Under en femtio år lång period gjordes inte ett enda fynd av arten i landet. Vändningen kom i mitten av 2000-talet då arten först skådades i Uppland (från 2006) och sedan i Östergötland (från 2007). Att arten nu även har upptäckts i Västmanland är allt annat än en sensation.
'
Enligt den gängse litteraturen lever dvärgflicksländan i och kring nästintill igenvuxna gölar och myrar där vegetationen består av smalbladiga gräs och halvgräs, framförallt trådstarr (Carex lasiocarpa). På grund av sin litenhet kan sländan vara ganska svår att få synd på då de förflyttar sig bland starrbladen. I motsats till de europeiska förhållandena, men i likhet med lokalerna i Östergötland hyser Ekeby mosse en rik och näringskrävande växtlighet i övrigt, med bland annat orkideér, snip och olika slags "rikkärrsmossor".'
Dvärgflicksländan är i Sverige mycket ovanlig och Ekeby mosse utgör endast den fjärde kända lokalen för arten i landet. Men kanske är det den mest lättillgängliga(?). Från den spång som tvärar mossen är det numera möjlighet att stifta bekantskap med denna vackra och ovanliga lilla slända. De hot som har målats upp mot arten är framför allt igenväxning och fragmentering av lämpliga lokaler. Arten är dessutom en ganska svag flygare med en begränsad möjlighet till spridning.
Litteratur
Dijkstra, K.-D. B. & Lewington, R. (2006). Field guide to the Dragonflies of Britain and Europe. British Wildlife Publishing.
Faunaväktarblad. Dvärgflickslända (Nehalennia speciosa) - http://www.artdata.slu.se/filer/faunavaktarblad/faunavaktarblad-Dvargflickslanda.pdf
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar