9 januari 2010

Iskallt rally!

I det mycket kyliga vinterväder som nu råder har det under dagen genomförts ett vinterrally i landskapet. Med ”vinterrally” avser jag denna gång inte snabba bilar som med bullriga motorer snabbt framförs på sliriga vintervägar. Tvärtom brukar rallyt varit ganska anonymt och det är knappast många som är medvetna om dess existens. Detta vinterrally är dock ett årligt arrangemang som anordnas i början av januari av Västmanlands Ornitologiska Förening. Målet för de deltagande ekipagen har varit att försöka se så många fågelarter som möjligt under de 15 timmar, från 00:00 till 15:00, som tävlingen pågår. Observationerna skall dessutom ha gjorts inom en och samma kommun.

Det är alltid lite spännande att medverka i tävlingen, man vet aldrig riktigt hur det skall gå och den ständiga frågan är hur många arter man skall lyckas skrapa ihop denna gång. Det rådande väderläget har en väldigt stor inverkan på slutresultatet och för årets del hade den kyliga och snöiga avslutningen av år 2009 och den likaledes kyliga inledningen av 2010 medfört att det fanns väldigt lite sjöfågel kvar i våra trakter, men å andra sidan har den enorma tillgången på bär medfört att kvarstannande starar och trastar har varit betydligt större än normalt.
En härdig skådare i ett kylslaget vinterrally

Jakten på arterna inleddes för mitt lags del i en tjugofyra gradig kyla kl. 07:00, då jag blev upplockad av min medtävlare. Den bitande kylan skulle bestå under resten av dagen, brrrr! Första stopp blev Gryta soptipp – ett stopp med en förhoppning om att berguven som finns där skulle ge sig till känna, men icke. I stället dök det upp en jorduggla som aktivt jagade runt avfallsmassorna. Överraskande och med denna pangstart hade man kanske kunnat förvänta sig att dagen skulle fortlöpa i moll, men inte så. Ganska snart kom grus in i det välsmorda maskineriet och när väl klockan slog 15:00 kunde vi endast inräkna 39 arter, vårt sämsta resultat någonsin! Varje år brukar vi ha förbaskat svårt att få in våra skogsmesar och så även i år. Varje år säger vi också att nästa år skall vi fixa en ordentlig matning som har alla skogsmesar, men inget händer! Men nästa år…!

När detta skrivs har jag inte nåtts av något slutresultat, men det brukar krävas ett resultat över 45-50 sedda arter för att kunna stoltsera som tävlingens segrare och bära hem den åtråvärda trofén, en kraftig stubbe med två fula fåglar. Görs en kvalificerad gissning så kommer ära och trofé att tillfalla ett taggat gäng från Köping … … i år igen! Ett längre reportage från tävlingen kommer med all säkerhet att presenteras på Västmanlands Ornitologiska Förenings hemsida inom en inte allt för avlägsen framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar