2 januari 2010

Licensjakt på varg!

I dag inleddes den mycket kontroversiella och omdiskuterade licensjakten på varg och på flera håll hade den tilldelade kvoten redan skjutits under jaktens första dag!

Under hösten 2009 fattade Naturvårdsverket det kontroversiella beslutet om att tillåta licensjakt på 27 av landets vargar, ett antal som motsvarar lite drygt tio procent av den svenska populationen. Licensjakten skall ses som ett led i riksdagens beslut om en ny rovdjursförvaltning. En förvaltning som man i slutänden hoppas skall leda till en ”öka acceptans för våra rovdjur”. Pressmeddelandet om den beslutade licensjakten kan i sin helhet läsas på Naturvårdsverkets hemsida.

I landskapet Västmanland fanns under år 2008 fyra reproducerande vargrevir. Geografiskt belägna med två revir vardera i landskapets västra respektive centrala delar. Enligt Naturvårdsverkets beslut ovan skall licensjakt tillåtas i län med en reproducerande stam av varg, dvs. där det har fötts kullar varje år de senaste tre åren. För landskapet Västmanlands del innebar beslutet att jägarna i Västmanlands län inte fick någon tilldelning medan de i Örebro fick en tilldelades kvot om tre vargar.

Redan under jaktens första timme fälldes den första vargen i Hällefors. Några timmar senare påsköts och dödligt sårades nästa varg, även den i Hällefors. Den vargen vandrade dock över gränsen till Värmland innan den avled varför den inkluderades i Värmlands kvot. Jakten kunde därmed fortsätta och en tredje individ lokaliserades och sköts i Hällefors sent under eftermiddagen. Jaktresultatet blev således att tre Hälleforsvargar fick sätta livet till redan under jaktens första dag. Örebro läns ”tredje” varg har öronmärkts för Hasselforsreviret och därmed är vargjakten i landskapet Västmanland avslutad för denna gång (Källa: Nerikes Allehanda).
.
Jaktens snabba förlopp och avklarande kan knappast komma som en överraskning med tanke på de idealiska förhållanden som råder. Jägarna har haft god tid på sig att förbereda sig inför jakten bland annat genom att redan dagarna innan jaktstart spåra upp vargarna. Jaktens fortskridande kan i sin helhet följas på
.
Förutom på ovan angivna platser kan man bland annat på följande platser läsa mer om den omtalade vargjakten:
.
Världnaturfonden: "WWF protesterar mot vargjakten"
Svenska rovdjursföreningen: ”Vargjakten - en oacceptabel politisk dumhet utan laglig grund
Naturskyddsföreningen: “Vargjakten helt okontrollerad
Svensk Jakt: ”Vargjakten het i Jägarsverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar