25 januari 2012

Årets...!

Hav & vatten är temat på Naturens år 2012. Flera aktiviteter med inriktning mot just vatten kommer att genomföras under året. För mer information besök webbplatsen ”Naturens år” genom att klicka på loggan i bloggens högerkolumn.

År 2012 lyfter Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) återigen fram dvärgmåsen (Hydrocoloeus minutus) och rördrommen (Botaurus stellaris) genom att utse dem till 2012års riksinventeringsarter i Sverige. Både rördrommen (1969, 1979 och 2000) och dvärgmåsen (1971 och 2000) har inventerats vid flera tidigare tillfällen. I Västmanland är det framför allt Mälarens vassrika insjövikar som har en alldeles speciell dragningskraft på rördrommen och vid den mest kända vassviken, Asköviken, har dvärgmåsen sin enda ”säkra” häckningsplats i landskapet. Mer om inventeringen kan läsas på SOF:s hemsida.
http://www.sofnet.org/sof/nyheter/2011/riksinventeringsarter-2012-dvargmas-och-rordrom./

Efter knäroten är turen kommen till kattfoten (Antennaria dioica). Sveriges Botaniska Förening (SBF) har utsetts kattfoten till årets växt 2012. Kattfoten är en ”mattbildande” växt som från maj till juli blommar på torra och magra ängsmarker. SBF önskar få vetskap om samtliga fyndplatser som noteras under året. Inrapportering sker via artportalen. Mer om kattfoten kan läsas på SBF:s hemsida.
http://www.sbf.c.se/index.php?id=171

Årets europeiska spindel 2012 är källarspindeln (Meta menardi) det är i alla fall något som European Society of Arachnology har bestämt. Källarspindeln hittas i mörka, dragfria och lagom fuktiga utrymmen som håller en medeltemperatur på åtminstone +7°C. Mycket mer kan läsas om källarspindeln om man besöker ESA:s hemsida. http://www.european-arachnology.org/esy/esy12/svensk.shtml

Ni som under året noterar någon av ovan uppräknade arter kan med fördel rapportera in era fynd till artportalen. http://www.artportalen.se/



Bilden: Dvärgmåsen är vår minsta måsfågel. Notera speciellt dess mörka vingundersidor och svarta huva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar