4 januari 2012

Besök från Grönland

Bläsgåsen är inte någon ovanlig besökare i Västmanland. Sedan inledningen av 1990-talet har arten blivit ett allt vanligare inslag i de gåsflockar som regelbundet rastar i samband med deras flytt till och från mera nordligt liggande häckningsområden. Största chans att stifta bekantskap med bläsgåsen har man under våren, från mitten av mars till början av maj, och i landskapets slättbygder. I Västmanland är rena vinterfynd mycket sällsynta, men bläsgåsen är sedan tidigare noterad i januari (1 gång), februari (6 ggr) och i december (6 ggr).


Bläsgås av rasen albifrons. Västerfärnebo 21 mars 2007. Notera speciellt den skära näbbfärgen

Tills helt nyligen har 100 % av samtliga bläsgäss som har noterats i landskapet utgjorts av gäss tillhörande den på ryska tundran häckande rasen, Anser albifrons albifrons. Nu har dock ett dubbelt sällsynt besök inträffat…

Grönländsk bläsgås, flavirostris på ett fält vid Kvidinge i Hallstahammar tillsammans med kanadagäss. 4 januari 2012.

På ett fält vid Kvidinge, beläget utmed vägen mellan Hallstahammar och Västerås, har en bläsgås valt att rasta tillsammans med en liten flock kanadagäss. Därmed utgör fyndet ett sällsynt januarifynd. Att det dessutom rör sig om en bläsgås av rasen flavirostris gör fyndet dubbelt unikt. Bläsgäss av rasen flavirostris brukar benämnas som grönländsk bläsgås, vilket naturligtvis har att göra med att deras normala hem(häcknings-)område, återfinns på Grönland. I normala fall övervintrar dessa gäss på brittiska öarna, men det händer till och från att en och annan hittas även i Skandinavien. Till och med år 2009 har den grönländska bläsgåsen noterats vid 29 tillfällen (50 ex.) i Sverige (

http://movesofnet.proof.se/index.asp?lev=4462&typ=1). Tills nu har rasen dock aldrig blivit bokförd i Västmanland.*

Grönländsk bläsgås, rasen flavirostris. Notera kraftig teckning på buk samt den orangea näbben. Kvidinge, Hallstahammar 4 januari 2012.

Utmärkande för denna ras är framför allt dess näbb som, till skillnad från albifrons-gässens skära, är orange och något kraftigare och utdragen. De grönländska gässen har i regel även en mörkare dräkt samt grövre och kraftigare svarta markeringar på buken. Att grönlänningen även har ett smalare vitt ändband på stjärten kan kanske vara svårt att se. Flera av karaktärerna kan vara svåra att bedöma utan direkt jämförelse mellan de båda raserna.

Mer om bläsgåsens uppträdande i Västmanland kan läsas på Internetsidan Västmanlands fåglar.


* Enligt Västmanlands fåglar har den grönländska bläsgåsen noterats vid ett tidigare tillfälle i landskapet, Västerfärnebo, 14 maj 1973. Fyndet har dock aldrig blivit granskat i vederbörlig ordning och har därför inte blivit publicerat.

1 kommentar:

  1. Gunnar Rosén2015-03-04 22:29

    Större dallerspindel observerades påsken 2014 i Rävnäs, mellan Surahammar och Ramnäs

    SvaraRadera